Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis

Januari 2023 is het ontwerpproces van het ziekenhuis gestart. Het Spaarne Gasthuis heeft haar eisen en wensen opgeschreven in het programma van eisen. In het programma van eisen staan alle eisen waaraan het nieuwe ziekenhuis moet voldoen op ruimtelijk, technisch, functioneel en ervaringsgericht gebied. Bij het opstellen hiervan zijn ruim 250 medewerkers en diverse huisartsen betrokken geweest en ook zijn er wandelingen gemaakt met patiënten om hun recente ervaringen in de gebouwen mee te kunnen nemen.

Het ontwerp – het vlekkenplan

De architect, technische installateur en de constructeur gaan het programma van eisen in het ontwerp vertalen naar een toekomstbestendig, duurzaam en personeelsvriendelijk gebouw.

Er is een zogenoemd vlekkenplan gemaakt waarin de contouren van het gebouw en de ligging van de afdelingen zijn bepaald. Nu wordt er gewerkt aan een voorlopig ontwerp. Hierin bepalen we de liggen en de grootte van de ruimten, plaatsing van de muren, positie van deuren en ramen. De ontwerpers werken daarbij samen met medewerkers van het ziekenhuis, die deze ruimten ook écht gaan gebruiken. Lees er meer over in de Nieuwbouwbode.

Beeldkwaliteitsplan van de Gasthuisbuurt

In 2020 is er een zogenoemd ‘beeldkwaliteitsplan’ gemaakt van het Spaarne Gasthuis en de Gasthuisbuurt eromheen. U vindt een toelichting op dit plan in dit filmpje: 

Om deze inhoud te zien, moet u de cookies van deze derde partij accepteren. Meer informatie over cookies.

Een groene omgeving

Er komt rondom het ziekenhuis groen zodat patiënten, bezoekers en medewerkers een prettige omgeving direct om het ziekenhuis zullen hebben. We kijken ook naar mogelijkheden om groen op andere plekken in en op het ziekenhuis te realiseren. 

haarlem-zuid-nieuwbouw

Hierboven een impressie van hoe de omgeving eruit kan gaan zien.