Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Dag van de geboorte

Publiceerdatum

De meeste baby’s komen gezond ter wereld. Maar dit is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens de zwangerschap en de bevalling bestaat er een kans op complicaties. Vandaag, op de Dag van de geboorte, staan we hierbij stil. Gynaecoloog Karlijn Vollebregt vertelt.

“De meest voorkomende complicaties zijn vroeggeboorte, een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en vastzittende placenta. Maar ook na de bevalling kan het mis gaan. Ongeveer één op de tien moeders krijgt last van een postpartumdepressie, een depressie na de bevalling.”

In de gaten houden

“Om complicaties zoveel mogelijk te voorkomen, houden we moeder en kind goed in te gaten. Dit doen we samen met de eerstelijns verloskundigen in de buurt. Aan het begin van de zwangerschap controleren we bijvoorbeeld op infecties en diabetes. De verloskundig hulpverlener houdt de bloeddruk van de moeder en de groei van de baby bij. Met echo’s zien we of de baby aangeboren afwijkingen heeft. Tijdens de 20-weken echo meet de echospecialist de lengte van de baarmoedermond op. Als deze te kort is, bestaat er een hogere kans op vroeggeboorte. Als er iets mis is, kunnen we dit met bijvoorbeeld medicatie behandelen. Helaas werkt dit niet altijd.”

Zorg goed voor jezelf

“Het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezonde voeding, rook niet, drink geen alcohol en gebruik geen drugs. Zorg dat je genoeg rust en slaap krijgt. Verder verkleint een gezond lichaamsgewicht de kans op complicaties bij moeder en kind. Maar de moeder kan natuurlijk niet alles voorkomen. Als de moeder de baby niet meer goed voelt bewegen of zich niet goed voelt, raden we altijd aan om contact op te nemen met je verloskundig zorgverlener. Dat kan 24 uur per dag.”

Vrouw & Kind Centrum

“Om de best mogelijke zorg te leveren aan moeder en kind, opent binnenkort het Vrouw & Kind Centrum. Hier ligt de nadruk op gezinsgerichte zorg. We houden de gezondheid van de baby in de gaten, maar ook die van de vader en moeder. Hieronder valt naast medische zorg ook psychologische en maatschappelijke ondersteuning. Zo blijft het hele gezin gezond.”

Lees meer over de Dag van de Geboorte op de website van StrongBabies.