Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Ernstig overgewicht en het coronavirus

Publiceerdatum

Eén van de lessen die we hebben geleerd tijdens de coronacrisis is dat ernstig overgewicht (obesitas) een risicofactor is voor het coronavirus (COVID-19). Op de intensive care in het Spaarne Gasthuis waren patiënten over het algemeen te zwaar en mensen met obesitas overleden eerder. Daarom zien we dat bij patiënten met ernstig overgewicht de schrik er flink in zit. Dat begrijpen wij als geen ander. Opnieuw krijgen we hier het bewijs dat een gezond gewicht belangrijk is en voor veel van onze patiënten is dat juist een gevecht dat ze zelf niet kunnen winnen.

Hoe discrimineert het coronavirus?

COVID-19 ‘discrimineert’: mensen met veel overgewicht, van het mannelijk geslacht en ouderen zijn vaker aangedaan en brengen het er slechter vanaf. 80% van de patiënten met zowel ernstig overgewicht als het coronavirus was man. Overal ter wereld wordt nu onderzoek gedaan naar de relatie tussen het coronavirus en obesitas. Tot nu toe weten we dat het virus zich hecht aan een bepaalde receptor. Deze ACE2-receptor zit met name op vetcellen. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk vetcellen te hebben. Daarnaast is bij te veel buikvet de kans op een ontstekingsreactie groter. Dit hangt ook samen met een hoge bloeddruk en nierfalen. De relatie tussen de ontstekingsreactie en het verloop van COVID-19 wordt nu onderzocht.

Bewustwording en gezonder leven

Nog te vaak vinden we dat ernstig overgewicht iemands eigen schuld is. De maatschappij stigmatiseert, doet veel aannames en is niet bijzonder oplossingsgericht. Wij hopen dat de coronacrisis voor zowel de overheid als mensen met overgewicht een motivatie is om hier extra aandacht aan te geven. Wij pleiten voor meer bewustwording van het probleem, een gezondere inrichting van onze maatschappij en meer stimulans om te bewegen. Wij stellen voor dat we onze infrastructuur zo inrichten dat we in de stad alleen nog maar mogen lopen of fietsen. Dat we verleid worden tot het kopen van gezonde voeding met minder calorieën en dat een gezondere levensstijl wordt beloond. Als bariatrisch chirurgen kunnen we niet iedereen met overgewicht opereren en zou preventie de beste oplossing voor obesitas zijn.

Een operatie tegen overgewicht

Dat neemt niet weg dat er altijd mensen zijn die blijven kampen met ernstig overgewicht en voor wie het niet haalbaar is om zelf voldoende en blijvend af te vallen. Deze mensen weten ons te vinden omdat voor hen een operatie vaak de enige oplossing blijkt te zijn. In het Spaarne Gasthuis worden patiënten ontvangen door topspecialisten van het Obesitas centrum. Deze specialisten kennen als geen ander de nadelen van ernstig overgewicht. Door persoonlijke begeleiding en goede voorlichting van ervaren psychologen, diëtisten en internisten en een eventuele operatie door bariatrisch chirurgen zetten we samen met de patiënt de stap naar een gezonder leven.

Neem jij ook de stap?

De keuze voor een maagverkleining of -omleiding maak je niet zomaar. Heeft u een BMI van 40 of hoger en wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan eens een gratis info-date met een van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan telefonisch of veilig in het ziekenhuis voor u klaar.