Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Over hormonen

Publiceerdatum

Tijdens de overgang hebben vrouwen last van opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en gewrichtsklachten. Meestal duren de klachten één tot twee jaar. Helpt een behandeling met medicijnen en wanneer is dat aan te raden? Gynaecoloog Esther van Swieten en huisarts Nicole Troost geven hun mening.

Esther van Swieten: “Als dat nodig is, kunnen we overgangsklachten medisch behandelen. De behandeling van deze klachten hoort in principe bij de huisarts. Ik zie als gynaecoloog vooral vrouwen met ernstige klachten of wanneer de klachten hen in het dagelijks functioneren belemmeren. Denk aan een advocate of lerares met opvliegers tijdens het werk. Begrip voor hoe overgangsklachten werken en aanpassingen in de leefstijl zijn altijd een eerste stap. Maar wanneer vrouwen hun werk niet meer kunnen doen, adviseer ik een behandeling met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Zo worden de daling en schommeling in de hormoonspiegel onderdrukt. Dat heeft effect op opvliegers en nachtelijk zweten. Ook op seksuele klachten en stemmingswisselingen werkt het positief. Maar dan kijken we altijd goed naar andere mogelijke oorzaken. Natuurlijk wegen we de voor- en nadelen van deze behandeling af. Als vrouwen langer dan vijf jaar hormonen gebruiken, kan dat de kans op borst- en baarmoederkanker verhogen. Ook zijn er risicogroepen, zoals vrouwen die borstkanker of trombose hebben gehad.”

Nicole Troost: “De overgang is een fase die elke vrouw doormaakt. Als vrouwen inzicht krijgen in wat er in hun lichaam gebeurt, hebben ze daar al veel aan. Veel vrouwen worden in de overgang zwaarder. Daarom is gezond eten, minder vet en suiker, en buiten bewegen zo belangrijk. Bewegen heeft bovendien een gunstig effect op het psychisch welbevinden. Alcohol zou ik beperken tot een of twee glazen per week en koffie tot twee koppen per dag. Het resultaat is dat je beter slaapt en minder last hebt van opvliegers en nachtelijk zweten. Ik ben geen voorstander van hormoonmedicatie. Bij langdurig gebruik is er een verhoogd risico op borst- en baarmoederkanker en op hart- en vaatziekten. Vrouwen kunnen het homeopathische middel Famosan proberen en kijken of ze daar profijt van hebben. Hormoonpreparaten schrijf ik alleen voor wanneer vrouwen ernstig uit hun evenwicht raken door de overgang. Na drie maanden laat ik hen terugkomen om de behandeling te evalueren. Deze medicatie werkt wel. Maar als ons lijf zelf klachten overwint, komen we daar sterker uit.”