Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Publicatie groot katern over ziekte van Asherman in NTvOG

Publiceerdatum

Miriam Hanstede en Esther Kuijper, beide gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis staan met een katern over de ‘ziekte van Asherman’ in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie (NTvOG). Bij de ziekte van Asherman zitten er verklevingen in de baarmoeder. De wanden van de baarmoeder zijn als het ware aan elkaar geplakt. Deze verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies en maken het erg moeilijk om zwanger te worden.

Esther: “De ziekte van Asherman is zeldzaam maar kan na de diagnose in de meeste gevallen goed behandeld worden. Hiervoor is het belangrijk dat de betrokken zorgverleners en bij voorkeur ook de betrokken patiënten zich bewust zijn van het bestaan van deze aandoening.”

De meeste vrouwen die naar het Spaarne Gasthuis komen voor de behandeling van de ziekte van Asherman zijn doorverwezen door een huisarts of gynaecoloog. Meestal zijn er dan klachten van weinig of geen bloedverlies tijdens de menstruatie na een ingreep in de baarmoeder. Miriam vult aan: “Wij hopen dat deze publicatie in het NTOG bijdraagt aan de bewustwording, zodat op basis van voorgeschiedenis, klachten en/of hysteroscopisch beeld de ziekte van Asherman herkend wordt en indien noodzakelijk patiënten worden verwezen naar ons expertisecentrum.

Waar een gemiddeld ziekenhuis 5-10 patiënten met de ziekte van Asherman behandelt per jaar, worden er in het Spaarne Gasthuis gemiddeld 100 patiënten per jaar geopereerd. Verwijzingen komen binnen via gynaecologen uit andere ziekenhuizen, huisartsen en patiënten verwijzen zichzelf. Esther en Miriam werken in het Spaarne Gasthuis met een speciaal opgeleid team van artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten die helpen om de optimale zorg van diagnose tot aan nabehandeling te geven aan patiënten met de ziekte van Asherman.

Lees hier het katern.

Meer weten over ons Asherman expertisecentrum? Of ervaringsverhalen lezen van andere vrouwen? Klik hier: Asherman | Spaarne Gasthuis