Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Samen de beste zorg bieden

Publiceerdatum

Om nieuwe en mogelijk betere behandelingen zo snel mogelijk bij de patiënt te krijgen, doet het Spaarne Gasthuis wetenschappelijk onderzoek. “Een nieuwe behandeling moet eerst goed onderzocht én getest zijn”, vertelt oncoloog en hematoloog Ilse Houtenbos. “Dat doen we met onderzoek waar patiënten vrijwillig aan mee- werken.” Bij oncologie en hematologie heeft het Spaarne Gasthuis alleen al zo’n vijftig onderzoeken lopen.

”Op het moment dat uit onderzoek is gebleken dat een nieuw medicament zou kunnen werken voor een bepaald ziektebeeld, testen we dat in groot nationaal of internationaal onderzoeksverband, waardoor die medicijnen sneller bij de patiënt komen. Een ander voordeel is dat wij een nieuwe behandeling alvast goed leren kennen, weten wat de bijwerkingen zijn en ervaring op doen met het voorschrijven en toedienen. Het Spaarne Gasthuis is op dit gebied enorm up-to-date en loopt soms voor de troepen uit.”

Passende behandeling

“Binnen de oncologie zijn we nu heel gericht aan het kijken zijn of behandeling op maat mogelijk is. De ene patiënt behoeft een andere behandeling dan de andere patiënt. Zodoende gaan we echt de diepte in om te kijken naar het type patiënt en type kanker. We kijken zeer gericht naar de kankercel, de afwijkingen daarvan en wat daar de beste behandeling voor is. Zo zijn we erachter gekomen dat het mogelijk is dat een bepaald type borstkanker bijvoorbeeld heel goed reageert op een middel dat bij darmkanker wordt gebruikt. Met de jaren leren we steeds beter hoe een ziekte in elkaar zit en leren we meer medicijnen kennen. Dat maakt het vak zo enorm dynamisch en uitdagend.”

Het Oncologie Centrum

In de Hoofddorpse vestiging van het Spaarne Gasthuis bevindt zich het Oncologie Centrum dat is ontstaan vanuit de gedachte dat de zorg bij kanker altijd beter kan en beter moet. Naast optimale zorg voor patiënten met kanker en mensen in de directe omgeving van de patiënt, richt het centrum zich op samenwerking, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. “In het Oncologie Centrum werken alle gespecialiseerde zorgverleners in teamverband. Iedereen is goed op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van oncologie én van elke patiënt. De verschillende disciplines zitten dicht bij elkaar en kunnen dus makkelijk bij elkaar binnenlopen om te overleggen.”
“Het Oncologie Centrum werkt samen met andere ziekenhuizen, zoals de academische centra en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, en deskundigen. Een behandelplan van elke patiënt wordt besproken in een multidisciplinair team. Ondanks dat het een groot team is, zorgen we ervoor dat de patiënt telkens dezelfde gezichten ziet, zodat er een vertrouwde en veilige plek wordt gecreëerd. Samen zorgen we voor de beste zorg bij kanker.”

“Kanker heb je niet alleen”

“De gesprekken die we met de patiënten voeren, gaan over leven of dood en hebben niet altijd een positieve conclusie. Er worden dan gesprekken gevoerd over hoe iemands levenseinde eruitziet en wat de wensen van diegene zijn. De artsen proberen de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden. Dat doen we natuurlijk niet alleen, maar met een heel team. Zo hebben we fantastische verpleegkundig specialisten en een ontzettend goed palliatief team. Deze begeleiding is soms op spiritueel vlak, maar kan ook gaan over pijn en angst. Tijdens dit proces zijn we er niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de naasten van diegene, want kanker heb je niet alleen.”

Aan de zijde van de patiënt

Houtenbos wist op zeer jonge leeftijd al dat zij arts wilde worden. Toen was dat nog vanuit ideëel motief. “Ik wilde mensen beter maken. Naarmate ik ouder werd, kwamen er meer redenen bij. Ik wilde weten hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe een ziekte ontstaat, maar het contact met mensen sprak mij ook erg aan. Hematologie en oncologie zijn wezenlijk andere vakgebieden, en allebei heel divers. Aan beide vakken vind ik het nauwe contact met de patiënt en diens naasten een mooi aspect. Ik loop een lange tijd met ernstig zieke mensen mee en vind het fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan hun proces. Samen met het hele team draag ik er zorg voor dat de patiënt zich veilig voelt en weet dat die er niet alleen voor staat.”