Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Verstopte darmen tijdens vakantie

Publiceerdatum

“Steevast als ik terug kom van vakantie moet ik bij thuiskomst direct naar het toilet. De hele week heb ik dan met een opgezette buik in badkleding rondgelopen. En krampen in mijn buik! Maar zodra ik dan naar het toilet ging hoefde ik ineens niet meer.”

Het is een veelgehoorde klacht van vakantiegangers, niet naar het toilet kunnen. Amabel Vehmeijer, MDL arts: “We spreken van obstipatie als iemand minder dan 3 x per week naar het toilet gaat om te poepen. Het komt inderdaad vaak voor als mensen op vakantie zijn. Darmen houden van regelmaat. En als je op reis bent heb je die regelmaat vaak niet meer.”

Hier een paar tips om constipatie zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Drink minstens 2 liter op een dag, zeker als je in een warm land bent. Dit zorgt er voor dat de ontlasting zacht blijft.
  • Eet voldoende vezels (groente, fruit, muesli etc.) Vezels houden de ontlasting zacht doordat ze water vasthouden. Dit stimuleert de werking van de darmen.
  • Eet zo min mogelijk wit brood. Als er geen bruin brood aanwezig is eet dan extra andere vezels.
  • Beweeg tijdens de auto-/vliegreis zoveel mogelijk (rondlopen, pauzeren).
  • Ga naar de wc zodra je aandrang voelt, ook als dit betekent dat je op een vreemde wc ‘moet’. Door het toiletbezoek uit te stellen verdwijnt vaak de aandrang. En dan komt die een tijd niet meer terug met als gevolg verstopping.

Vehmeijer adviseert om niet zelf in de weer te gaan met ‘milde’ middeltjes uit de drogist: “Milde middeltjes zijn vaak niet goed voor de darm. Helpen bovenstaande tips niet voldoende? Maak dan een afspraak met de huisarts.”