Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Wij begrijpen u. Begrijpt u ons?

Publiceerdatum

Nu het aantal coronapatiënten snel toeneemt kunnen we helaas niet voorkomen dat mensen langer op hun afspraak of behandeling moeten wachten. Ook hanteren we weer strengere bezoekregels. Wij krijgen daar begripvolle reacties op, maar ook veel gefrustreerde en soms zelfs agressieve uitingen. Het personeel op de afdelingen heeft daar veel last van. Het Spaarne Gasthuis doet er alles aan om ook in deze tijden de best mogelijke zorg te bieden. Wij blijven voor u klaar staan.

Petra Buttner, doktersassistente:

“Sinds we te maken hebben met de tweede golf merken we in het ziekenhuis dat sommige mensen meer frustratie met zich meebrengen. Zoals laatst, toen een man weigerde een mondkapje op te zetten en dat met veel krachttermen toelichtte. De doktersassistente die hij tegenkwam, moest het ontgelden.”

Onzekere tijden

“Natuurlijk hebben we begrip voor de gevoelens van onrust. Mijn collega’s en ik ervaren dat zelf ook. Mensen zitten meer thuis, alleen of juist met een heel gezin. Sociale contacten zijn tot een minimum beperkt en misschien is er ook wel veel meer tijd om te piekeren. Over het coronavirus, over pijnklachten, over de toekomst. Wordt een operatie of behandeling uitgesteld, dan begrijpen we hoe vervelend dat is voor een patiënt. Maar het heeft geen zin om zorgpersoneel daarop af te rekenen. Ook wij vinden de maatregelen die genomen moeten worden heel vervelend; ze zijn voor niemand leuk.”

Beter begrip

“Wij begrijpen u. Begrijpt u ons ook? Deze vraag zal u de komende tijd vaker in ons ziekenhuis en online tegenkomen. Want wij hopen dat patiënten ons ook begrijpen. Wij leven in dezelfde wereld, met dezelfde onzekere gevoelens over dit virus. Wij willen ons werk in de zorg zo goed en efficiënt mogelijk doen. Maar met het afreageren van boosheid, onzekerheid en frustratie is niemand geholpen. Wij willen er zijn voor onze patiënten en de zorg verlenen die hard nodig is. Dáar moet onze tijd en energie naartoe gaan. Laten we samen zorgen voor beter begrip.”