Ga direct naar de contentGa direct naar de footer
klavertje-vsc.png

Sinds eind 2017 is er een VSC visie op verpleegkundige zorg in het Spaarne Gasthuis: ‘Ik sta voor gezonde zorg’. Te herkennen aan het klavertje vier met vier speerpunten. Naomi Stol, VSC lid, legt n.a.v. een speech op een diploma-uitreiking uit wat deze speerpunten voor haar werk betekenen.

Veilige leer- en werkomgeving
  • Als je eens al je feedbackformulieren van de afgelopen jaren had bewaard.. Al je stageplannen en leerdoelen. Als verpleegkundige blijf je continue leren, dat houdt na je opleiding niet ineens op. Je toetst elkaar, kijkt hoe je de zorg nog wat beter kunt maken. Leren om te presteren ofwel leren @ work.
  • Soms denk ik terug aan alles wat ik eens heb geleerd en dan realiseer je je opeens hoeveel je wel niet in je hebt. En hoeveel mogelijkheden er wel niet zijn binnen ons vak.
Gelijkwaardig samenwerken
  • Ik weet nog toen ik stagiaire was (in een ander ziekenhuis), dat ik mij echt minderwaardig voelde. We waren toen met 8 stagiaires op één afdeling en wegens een hiërarchische cultuur was het echt fijn om elkaars steun te krijgen. Het voelde niet als gelijkwaardig samenwerken, het tweede speerpunt.
  • Ik hoop dat iedereen in het Spaarne Gasthuis het gevoel heeft dat je welkom bent bij het hele multidisciplinaire team. Dat je kan zeggen wat je denkt, je je betrokken voelt, gesteund door de leidinggevende en collega’s en dat je voor jezelf op kan komen.
Regie nemen
  • Het derde speerpunt. Verpleegkundig leiderschap tonen, door voor jezelf, jouw beroepsuitoefening en de patiënt op te komen.  Samen besluiten maken met ook familie en het hele team.
  • Wat ik ook een voorbeeld vind van regie nemen is laten zien wie jij bent en hoe mooi je dit vak vindt.
  • Ik doe samen met Ariane van Wamel de social media voor het VSC en ik kom zoveel mooie mensen en verhalen tegen! Blogs van Tommie in de zorg of Barbara van het UMC Utrecht over wat zij dagelijks mee maken. Is heel herkenbaar om te lezen, maar ook zo mooi voor de buitenwereld om te zien wat verpleegkundigen doen.
Verantwoord handelen

Bedenk voor jezelf hoe je bent gegroeid. Die onzekerheid die je vaak aan het begin van je studie voelt en die je misschien weer ervaart als (jonge) professional, omdat je nu echt verantwoordelijk bent voor je patiënten. Vergeet niet dat je dankzij al je opdrachten, ontwikkelen en toepassen van EBP, klinisch redeneren, kwalitatief onderzoek en al je ervaring op de werkvloer dat je dit kan! En dat je als verpleegkundige nooit bent uitgeleerd.

Hiermee wil ik graag afsluiten met: blijf inzien hoe bijzonder het is om verpleegkundige te zijn! Het is echt zo mooi wat wij elke dag met elkaar doen! Gezonde zorg voor de patiënten en voor jezelf.

1-07-2018

IMG_1234.png