Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Gezond op bord

Het Spaarne Gasthuis vindt het belangrijk dat u eten en drinken krijgt dat u tijdens uw opname in het ziekenhuis ondersteunt. In het ziekenhuis heeft u misschien niet altijd trek. Met onze verschillende dagmenu's willen we u verrassen en uw verblijf veraangenamen. Op deze pagina leest u meer over menukeuzes die u in het ziekenhuis kunt maken en geven wij u informatie over voeding tijdens èn na opname zodat u ook tijdens uw herstel thuis weet waar u op kunt letten.

Eten als onderdeel van uw behandeling

Een behandeling of opname kan invloed hebben op uw lichaam. Als u ziek bent, eet u meestal minder. Dit kan komen doordat u minder eetlust heeft, misselijk, benauwd en/of vermoeid bent. Maar net als bij zwaar werk of sport heeft uw lichaam bij ziekte wel meer energie, eiwit (= proteïne) en andere voedingsstoffen nodig dan normaal.

De kans dat u te weinig voeding binnenkrijgt, en daardoor ongewenst gewicht (spiermassa) verliest, is dan groter. U kunt dan ondervoed raken. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand te mager is. Ook mensen met een goed gewicht of overgewicht kunnen ondervoed zijn. Als u ondervoed bent is de kans aanwezig dat u langzamer herstelt van uw ziekte of operatie.

Het is daarom belangrijk dat u zo goed mogelijk blijft eten tijdens een opname.

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor uw herstel. Ook spelen eiwitten een belangrijke rol in het tegengaan van ondervoeding.

Daar waar vetten en koolhydraten met name als brandstof dienen, is eiwit meestal een bouwstof. Eiwitten zitten in bijna al onze weefsels. Wist u dat onze spieren voor een groot gedeelte uit eiwit bestaan? Tijdens ziekte of herstel heeft u meer eiwitten nodig dan normaal. Eet dan meer van onderstaande producten:

Tijdens uw opname

Op onze menukaarten ziet u welke eiwitrijke producten wij in huis hebben en hoeveel gram eiwitten het diner bevat.

Wat kunt u zelf doen?

Bekijk de tips van de website Goed Gevoed Ouder Worden. Deze is gemaakt voor ouderen en mantelzorgers. Op deze website staat uitgebreide informatie over goede voeding en ondervoeding bij ouder worden. Bekijk zo nodig de folder Energie- en eiwitrijkrijke voeding.

Duurzaam en gezond

Bij ziekte is het belangrijk voldoende eiwit te gebruiken. Ook het soort eiwit dat u gebruikt is dan belangrijk. Tijdens ziekte wordt aangeraden om ook eiwitten uit dierlijke producten te gebruiken.

Op ons menu staan dagelijks vegetarische of keuzes. Dit doen wij bewust.

Wat betekent duurzaam eten eigenlijk? | Voedingscentrum

Verrassende gerechten in het ziekenhuis

Sommige menu’s op de menukaart van het Spaarne Gasthuis klinken erg verrassend, maar uit welke ingrediënten bestaat het nu eigenlijk? We leggen de gerechten die niet direct voor zichzelf spreken graag aan u uit.

 Vegetarische gerechten

 • Falafel bestaat uit voornamelijk kikkererwten , aangevuld met courgette, wortel en ui
 • Notenballetjes zijn handgemaakte balletjes bestaande uit champignons, hazelnoten, walnoten, amandelnoten en cashewnoten

Zetmeel

 • Bulgur bevat veel voedingsvezels en is gemaakt van durumgriesmeel (een harde tarwe en smaakt iets zoeter dan tarwemeel). De bulgur is gemengd met rode paprika, erwtjes en rode ui
 • Aardappel-bietenpuree bevat maar liefst 30% groente. Het is best een uitdaging om de aanbevolen hoeveelheid groente van 205 gram op een dag binnen te krijgen. Met wat extra groente in de puree is dit haalbaar. Naast gezonde voedingsstoffen van de aardappelen krijgt u ook extra vitaminen van de bieten
 • Aardappeltaartje is ter grootte van een muffin met room, Emmentaler kaas en op smaak gebracht met een klein beetje knoflook

Groentegerechten

 • Ratatouille bestaat aubergine, courgette, ui, tomaat en paprika

Vlees- en kipgerechten

 • Gevulde kiprollade is gevuld met kalkoen, paprika, champignons en ananas

 Combinatie gerechten

 • Volkoren macaroni met vegetarische bolognesesaus is een lekkere, rijk gevulde macaronischotel van tomaat, ui, prei, rode paprika, champignons en vegetarisch gehakt op basis van soja, gegarneerd met Parmezaanse kaas. Bij volkoren producten wordt de hele korrel gebruikt. In het buitenste vliesje van de tarwekorrel zitten veel vezels, vitaminen en mineralen, die bij 'witte' meelproducten verloren gaan.
 • Stamppot paksoi met Boursin; paksoi is een bladkoolsoort, oorspronkelijk uit Azië met knapperige witte stelen en nerven op de donkergroene bladeren. Samen met de aardappelen, wat prei, pastinaak en een uitje wordt op het laatst de romige kaas met een beetje knoflook en kruiden door de stamppot geroerd
 • Provençaalse quorn is een licht pittig gerecht van stukjes quorn, roergebakken met rode paprika, ui, champignons en een klein beetje peper. Quorn is de merknaam voor een product op basis van een -goedaardige- schimmel en wordt gebruikt ter vervanging van vlees. Het bestaat behalve water voor 14% uit eiwitten, 6% uit koolhydraten en 2% uit vet
 • Bami wordt bereid met veel groenten, waaronder prei, witte kool, winterpeen, ui en rode peper. De bami wordt gemaakt met vrije uitloop eieren.

 Eiwitrijke desserts

Laat u na de warme maaltijd verrassen door het huisgemaakte dessert van de dag. Niet alleen lekker maar bevat ook minimaal 10 gram eiwit.