Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Wat gaat er gebeuren met locatie Haarlem Zuid?

Het nieuwe ziekenhuisgebouw komt te staan op de hoek van de Europaweg en de Boerhaavelaan.

Acuut- en hoogrisico interventiecentrum

We bouwen een acuut- en hoogrisico interventiecentrum. Denk daarbij aan een OK-complex, afdelingen voor intensieve zorg, klinieken voor acute en complexe zorg en technologisch hoogstaande diagnostische voorzieningen. En natuurlijk een moderne spoedeisende hulp waarin we snel en makkelijk met onze zorgpartners, zoals huisartsen en thuiszorg, samen kunnen werken.

Personeelsvriendelijk gebouw

Het nieuwe ziekenhuisgebouw wordt efficiënt en toekomstbestending gebouwd en ingericht, met oog voor mens en omgeving. We ontwerpen een personeelsvriendelijk gebouw. Dat doen we door veel aandacht te hebben voor licht en lucht in het gebouw en korte looplijnen. Het gebouw wordt overzichtelijk (ook in de nacht) en maakt samenwerken makkelijker. Het ondersteunt efficiënte logistieke processen en onderhoud.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Het nieuwe ziekenhuis is een modern en duurzaam gebouw. Het Spaarne Gasthuis heeft zich in 2018 verbonden aan de klimaatdoelstellingen om het doel van 49% CO2 reductie in 2030 en tot 100% CO2 reductie in 2050 te realiseren. We streven naar de beste zorg met de kleinste ecologische voetafdruk.

Bij deze doelstellingen is BENG (= energieprestatie norm: Bijna Energie Neutraal Gebouw) het wettelijke kader. In 2027 volgen nieuwe Europese regels. Dan gaat energieneutraal bouwen voor maatschappelijk vastgoed naar verwachting van de norm BENG naar ENG. (Energie Neutraal Gebouw). Om hieraan te voldoen zal de nieuwbouw bijvoorbeeld gasloos zijn en warmte/koude opwekking hebben door middel van warmtepompen met bronsystemen in de bodem (WKO). De buitenzijde van het gebouw en het gevelglas worden hoog isolerend en op de daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden.

Daarnaast werken we aan ruimte voor groen en zorgen we voor een goede wateropvang bij extreme regenbuien. We maken een milieuvriendelijk ziekenhuis met ruimte voor mens, plant en dier.

De toekomst van de huidige gebouwen

De poliklinieken, het laboratoriumgebouw, het Boerhaavegebouw en de Zuiderpoort blijven na 2029 in gebruik. Als het nieuwe ziekenhuis helemaal af is én in gebruik is genomen, zal het huidige beddenhuis (de hoogbouw) gesloopt worden. Op die plek ontstaat in de jaren na 2029 een zogenoemde ‘Healthy Valley’. Er is daar ruimte voor groen en de vijver ligt in het midden van deze groenpartijen. De vijver heeft ook een belangrijke functie in het afvoeren van overtollig regenwater. 

Onderhoud van het huidige ziekenhuis in Haarlem Zuid

Het duurt nog een paar jaar voordat de nieuwbouw klaar is en gebruikt kan worden. Het is belangrijk dat de huidige gebouwen ook de komende jaren in goede staat blijven. Om zo de veilige en goede zorg in Haarlem Zuid voor onze patiënten te garanderen. Daarom zullen er nog altijd zichtbare en onzichtbare onderhoudsprojecten worden uitgevoerd. Ook dit doen we met oog voor mens en milieu.

nieuwbouw-plattegrond.png