Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Al 1.000 patiënten van het Spaarne Gasthuis ontvangen zorg op afstand

Publiceerdatum

In het Spaarne Gasthuis is deze week het Thuismonitoring centrum officieel geopend. Sinds de verkennende fase die 2 jaar startte, zijn 3 zorgpaden aangesloten. Er worden inmiddels 1.000 patiënten op afstand gevolgd, die 70% minder afspraken hebben dan voorheen. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om ziekenhuiszorg anders te organiseren, met als uitgangspunt: thuis als het kan, ziekenhuis als het moet. Een win-win voor patiënt en zorgverlener.

Thuismonitoring biedt patiënten met een chronische of stabiele aandoening de mogelijkheid om hun controles thuis te doen via het patiëntenportaal MijnSpaarneGasthuis. Verpleegkundigen van het Thuismonitoring centrum houden op afstand de gezondheid van patiënten in de gaten, beoordelen de ingevulde vragenlijsten, meetwaarden of bloedonderzoeken. Bij afwijkende signalen neemt de verpleegkundige of de arts contact op met de patiënt. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen, terwijl de kwaliteit en continuïteit van zorg behouden blijft. 

Minder ziekenhuisbezoeken, meer eigen regie

Voor patiënten betekent thuismonitoring dat zij hun controles kunnen uitvoeren op een moment dat het hen uitkomt, zonder reistijd of extra afspraken op locatie. Ook mantelzorgers kunnen hierbij ondersteunen. Dit levert meer ruimte op in het dagelijks leven van de patiënt, zonder concessies aan de zorg. Een patiënt vertelt: “Ik hoef nu minder vaak vrij te nemen voor een controle. Ik vul de vragenlijst in wanneer het mij uitkomt. En toen ik digitaal aangaf dat ik klachten had, werd ik snel gebeld. Ik voel me serieus genomen én vrijer. Ik voel me eigenlijk minder ‘patiënt’.”

Zorgverleners houden beter overzicht en meer tijd over

Voor zorgverleners betekent thuismonitoring dat consulten gerichter kunnen worden ingepland. In plaats van vaste afspraken op basis van routine, is er ruimte voor actie wanneer het echt nodig is. Hierdoor kunnen poliklinieken beter inspelen op acute zorgvragen en wordt de werkdruk verlicht. Reumatoloog Paul Klarenbeek, die ook betrokken is bij het Thuismonitoring centrum: “De patiënten die meedoen zijn enthousiast. Dit is wat mij betreft de zorg van de toekomst: we besteden tijd aan jou als chronische patiënt als dat nodig is en houden je in de tussentijd goed in beeld. Thuismonitoring geeft ons als zorgverleners bovendien meer lucht, meer flexibiliteit en meer tijd voor de zorg aan mensen die dat meteen nodig hebben. Thuismonitoring is niet altijd en voor iedereen geschikt en dat is ook niet erg. We blijven uiteraard de zorg ook op de gewone manier aanbieden zodat iedereen de zorg krijgt die nodig is.” 

70% minder afspraken

De afgelopen 2 jaar werden 3 zorgpaden geïmplementeerd, reumatologie, MS en zwangerschapsdiabetes. In circa 70% van de gevallen volstaat een digitale controle. Waar extra zorg nodig is, wordt die snel en doelgericht ingezet. Patiënten zijn tevreden over de flexibiliteit, terwijl zorgverleners hun patiënten goed in beeld houden en beter kunnen anticiperen op veranderingen in de gezondheidssituatie.

Nieuwe zorgpaden op komst in 2025 en 2026

In 2025 worden nog eens zes nieuwe zorgpaden toegevoegd en ook de planning voor 2026 begint gevuld te raken. Een multidisciplinaire stuurgroep van het Thuismonitoring centrum begeleidt deze uitbreiding, waarbij nauw wordt samengewerkt met betrokken zorgverleners. Daarmee blijft het Spaarne Gasthuis innoveren en werken aan toegankelijke en toekomstbestendige zorg, ondanks de toenemende zorgvraag en schaarste aan personeel.

Thuismonitoring wordt blijvend onderdeel van zorgaanbod

Vormen van thuismonitoring werden in de afgelopen jaren met succes toegepast op enkele afdelingen van het Spaarne Gasthuis. Sanne van Kempen, afdelingshoofd Thuismonitoring centrum: “Om thuismonitoring sneller te laten groeien hebben we onderzocht of we kennis en kunde niet samen konden brengen in een centrum dat thuismonitoring verzorgt voor het hele ziekenhuis. Wat 2 jaar geleden begon als een pilot met 150 patiënten is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige vorm van poliklinische zorg. Thuismonitoring is een structureel onderdeel van het zorgaanbod. Met de officiële opening van het Thuismonitoring centrum onderstreept het ziekenhuis de ambitie om patiënten op het juiste moment, op de juiste plek en met de juiste aandacht te helpen.”