Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

De strijd om stabiliteit

Publiceerdatum

Zwanger of een kinderwens en psychische klachten? Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt tijdens of net na de zwangerschap te maken met psychische klachten. Op de Poppoli, een speciaal spreekuur van de afdeling gynaecologie, krijgt u informatie en advies van de psychiater, gynaecoloog en kinderarts.

p-15-dossier-M_Hermesdorf-3.jpg

Verpleegkundig specialist Madelon Hermesdorf begeleidt aanstaande moeders met psychische klachten.

Wanneer melden vrouwen zich bij jou?

“Als ze bestaande psychische problemen hebben of klachten die tijdens de zwangerschap ontstaan. Daarnaast zien we ook vrouwen die al tijdens of na een eerdere zwangerschap een depressie, angststoornis of psychose hebben gehad. Soms komen ze uit voorzorg, soms voor preconceptioneel advies. Dat gebeurt op het POP-spreekuur (Psychiatrie, Obstetrie, Pediatrie), na een verwijzing van de huisarts, eerstelijns- of GGZ-behandelaar. De huisarts of gynaecoloog kan ook een intake bij Psychiatrie en Medische Psychologie regelen.”

Welke zorg krijgen ze?

“Zowel psychiatrische behandeling – met medicijnen dus – als psychologische begeleiding met cognitieve gedragstherapie en EMDR. Het POP-advies kan uitmonden in structurerende begeleiding. Ik maak dan met de zwangere en haar partner of naaste een preventieplan. Tot een half jaar na de bevalling kunnen we moeder en kind poliklinisch behandelen.”

Wat levert het op?

“Als je iemand met psychische klachten goed en tijdig behandelt, is dat pure winst: een stabiele zwangerschap betekent minder klachten na de bevalling, en een betere start voor het kind.”

Meer weten over de POP-poli?