Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Klinisch geriater Irene Gomez Bruinewoud vertelt over ouderdomsklachten in Trouw

Publiceerdatum

Veel ouderen herkennen het wel: een pijntje hier, een pijntje daar. Het lijkt soms alsof er steeds iets is, zonder duidelijke oorzaak. In een recent artikel in Trouw legt Irene Gomez Bruinewoud, klinisch geriater in het Spaarne Gasthuis, uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Hoewel de term 'PHPD' – oftewel Pijntje Hier, Pijntje Daar – geen officiële diagnose is, herkennen veel mensen het gevoel wel. Het lichaam verandert naarmate we ouder worden. Je krijgt bijvoorbeeld sneller last van artrose, hartfalen of suikerziekte. En dat brengt klachten met zich mee. Soms zijn die goed te verklaren, maar niet altijd. "Als je ouder wordt, werkt je lichaam anders," vertelt Gomez Bruinewoud. "Je kunt pijntjes voelen, zonder dat er meteen een duidelijke oorzaak is. Maar gelukkig kun je er vaak wél iets aan doen."

Bewegen helpt

Wat helpt? Blijven bewegen. "Fysiotherapie kan bijvoorbeeld goed zijn. Je traint je spieren, je botten worden sterker en je voelt je vaak beter. Het is dus goed voor je humeur en je hebt afleiding," zegt Gomez Bruinewoud.

Ook slapen, ontspanning en contact met anderen zijn belangrijk. Want hoe je pijn beleeft, heeft niet alleen te maken met je lichaam, maar ook met je geest. Als je veel piekert of slecht slaapt, kan een klein pijntje veel erger aanvoelen.

Medicijnen onder de loep

Soms spelen medicijnen ook een rol. Ouderen gebruiken vaak meerdere medicijnen tegelijk, en dat kan juist weer extra klachten geven. Een geriater kan helpen om dit goed te bekijken. Soms is het aanpassen van medicatie al genoeg om je beter te voelen.

"Je hoeft niet met alles te blijven rondlopen," benadrukt Gomez Bruinewoud. "Sommige klachten zijn goed te behandelen. Maar het is ook belangrijk om te accepteren dat het lichaam verandert. Kijk vooral naar wat nog wél kan. Blijf in beweging, ga naar buiten en doe de dingen die je energie geven."