Hoe herken je een seizoensgebonden allergie?
Publiceerdatum
Niezen, een loopneus en vermoeide ogen – het zijn bekende klachten die zowel bij een verkoudheid als bij hooikoorts kunnen voorkomen. Maar hoe weet je of je last hebt van een allergie of dat je gewoon een virus te pakken hebt?

Het verschil tussen een allergie en een verkoudheid
Een belangrijke aanwijzing is de duur van de klachten. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en duurt meestal één tot twee weken. Hooikoorts daarentegen blijft aanhouden zolang de pollen in de lucht zijn. Daarnaast spelen allergieën direct op bij blootstelling aan pollen, terwijl een verkoudheid vaak geleidelijk opkomt.
“Een allergie geeft geen koorts,” benadrukt Pieter de Groot, allergoloog bij het Spaarne Gasthuis. “Bij een verkoudheid heb je vaak last van keelpijn en dikker slijm, terwijl hooikoorts vooral gepaard gaat met niezen, jeukende ogen en een verstopte neus.”
Veelvoorkomende symptomen van hooikoorts
Hooikoorts kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende klachten zijn:
• Niezen en een loopneus
• Verstopte neus
• Rode, jeukende en tranende ogen
• Soms benauwdheid of een piepende ademhaling
Diagnose: hoe wordt een allergie vastgesteld?
Om vast te stellen of iemand hooikoorts heeft, worden er verschillende diagnostische tests gebruikt. De huidpriktest is een van de meest voorkomende methoden: hierbij worden kleine hoeveelheden allergenen in de huid gebracht om te zien of er een reactie optreedt. Ook kan via bloedonderzoek worden gekeken naar de aanwezigheid van specifieke IgE-antistoffen.
Toch waarschuwt De Groot: “Een positieve test betekent niet automatisch dat iemand daadwerkelijk klachten heeft. Dat is een bekend misverstand binnen de allergologie. De diagnose allergie mag pas gesteld worden als de testresultaten voor een bepaald allergeen positief zijn en iemand daarbij ook allergische klachten ervaart bij blootstelling aan datzelfde allergeen. Dat geldt overigens voor zowel pollen als voedselallergie.”