Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Iedere vrouw een eigen zorgpad

Publiceerdatum

In het Vrouw & Kind centrum op onze locatie in Zuid, werken vele disciplines nauw samen. Kinderartsen, gynaecologen, verpleegkundigen, klinisch verloskundigen. En óók eerstelijns verloskundigen en kraamzorgorganisaties. Het samenwerkingsverband heet Rondom Zwanger. Gynaecoloog Mirjam Zandstra en eerstelijnsverloskundige Ellen Andrea hebben beiden een actieve rol in de samenwerking.

Mirjam: “Rond de achtste week van de zwangerschap hebben vrouwen hun eerste intakegesprek bij de verloskundigenpraktijk van hun keuze. Wij bespreken elke zwangere in ons gezamenlijk overleg. Zo kunnen we tijdig inschatten of er extra controle en begeleiding nodig is in het ziekenhuis. Elke vrouw krijgt haar eigen zorgpad. Met een speciale app kan ze zien welke afspraken ze heeft tot aan haar bevalling. Heel prettig, deze samenwerking. Op deze manier zijn we als gynaecologen vanaf het begin betrokken.”

Ellen: “Het nieuwe Vrouw & Kind centrum kan je zien als de uitwerking van onze samenwerking binnen Rondom Zwanger. Die samenwerking is niet nieuw, maar het grote verschil is nu dat de patiënt die samenwerking ook daadwerkelijk ervaart. De geboorteafdeling is echt van ons allemaal. Vrouwen kunnen er bevallen met hun eigen verloskundige en een kraamverzorgende van een van de kraamzorgorganisaties uit de regio. Bij een medische indicatie en verhoogd risico bevallen vrouwen onder begeleiding van een gynaecoloog en een verpleegkundige. Allemaal werken we vanuit de filosofie van gezinsgerichte zorg. Daarbij draait het erom dat moeder en kind na de bevalling niet meer van elkaar gescheiden worden. Ook niet als er extra zorg nodig is voor een van hen of allebei. Ook de partner speelt een belangrijke rol. Zo krijgt elk kind de beste start.”