Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Maatregelen tegen de hitte

Publiceerdatum

Deze week is het zomers warm in Nederland. Wanneer de buitentemperatuur boven de 25 graden is beginnen mensen last te krijgen van de hitte. Vooral kwetsbare groepen. Preventieve maatregelen zijn dan noodzakelijk.

Klachten door de warmte

Hoe hoger de buitentemperatuur en hoe langer de hitteperiode, hoe meer mensen last van de hitte zullen hebben. Dat wordt versterkt door hoge temperaturen ’s nachts, waardoor mensen niet uitrusten. Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Maatregelen tegen hitte

Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

  • Drink voldoende: Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk. Of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Vermijd inspanning: Mijd lichamelijke inspanning tijdens de warmste periode van de dag (tussen 12:00 en 16:00). Tip: Maak gebruik van de koele ochtend en avond voor uw boodschappen of een wandeling.
  • Houd uzelf koel: Zoek een koele plek op in de schaduw of gebruik een ventilator; vooral tijdens de warmste periode van de dag (tussen 12:00 en 16:00). Draag een wit hoofddeksel als u in de volle zon moet zijn, draag dunne gemakkelijk zittende katoenen lange kleding. Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
  • Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Disclaimer
‘Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.’