Seizoensgebonden allergieën – wat moet je weten?
Publiceerdatum
Elk jaar krijgen miljoenen mensen in Nederland te maken met seizoensgebonden allergieën, beter bekend als hooikoorts. Niezen, tranende ogen en een verstopte neus kunnen het dagelijkse leven flink verstoren. Maar wat veroorzaakt deze allergieën precies, wanneer zijn ze het hevigst en wat kun je eraan doen?

De meest voorkomende allergieën en hun seizoenen
Seizoensgebonden allergieën ontstaan door een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op pollen van bomen, grassen en kruiden. In Nederland veroorzaken boompollen vooral in het vroege voorjaar klachten, met als piekmaanden maart tot mei. Berkenpollen zijn berucht vanwege hun sterke allergene werking. Daarna nemen graspollen het over, die vooral van mei tot juli in de lucht hangen. In de zomer en nazomer kunnen mensen met een allergie voor bijvoetpollen opnieuw klachten ervaren.
Pieter de Groot is allergoloog bij het Spaarne Gasthuis en legt uit: “Veel mensen denken dat allergieën alleen in de lente voorkomen, maar in werkelijkheid kan het hele jaar door sprake zijn van allergische klachten. Huisstofmijt en schimmelsporen, die niet seizoensgebonden zijn, verergeren vaak in de herfst en winter door verminderde ventilatie binnenshuis. Insectengifallergieën, bijvoorbeeld voor bijen en wespen, komen in de zomer vaker voor.”
De invloed van klimaatverandering
Door klimaatverandering worden pollenseizoenen langer en intenser. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat bomen en grassen eerder bloeien en dat pollen langer in de lucht blijven hangen. Dit betekent dat mensen met hooikoorts niet alleen eerder in het jaar klachten krijgen, maar ook een langere periode last kunnen hebben van allergische reacties.
Kun je op latere leeftijd een allergie ontwikkelen?
Hoewel allergieën vaak ontstaan in de kindertijd, kunnen ook volwassenen op latere leeftijd klachten ontwikkelen. Dit gebeurt minder vaak, maar is zeker niet uitgesloten. Het kan bijvoorbeeld komen door een veranderde blootstelling aan bepaalde allergenen, een verhuizing naar een andere omgeving of een verandering in het immuunsysteem.