Verandering in stem herkennen met AI
Publiceerdatum
In Nederland hebben 600.000 patiënten de longziekte COPD en dat aantal neemt toe. Deels door vergrijzing en deels doordat schade van het roken vaak pas veel later zichtbaar wordt. De ziektelast verschilt van patiënt tot patiënt, maar voor iedereen geldt dat longaanvallen zeer hinderlijk zijn in het dagelijks leven. De aanvallen zorgen voor een grote verstoring en hebben een lange nasleep. Het grote aantal patiënten met CODP vraagt veel van de zorg in een tijd dat er minder zorgpersoneel beschikbaar is.
Folkert Brijker, longarts in het Spaarne Gasthuis: “We zijn binnen ons vak eigenlijk altijd op zoek naar manieren om de zorg te verbeteren, te innoveren. Met behulp van een app op afstand controleren hoe het met een patiënt gaat, zou daarin een belangrijke stap kunnen zijn. Daardoor kunnen controles door de patiënten zelf thuis gedaan worden. En hoeven patiënten minder vaak voor deze controle afspraken naar het ziekenhuis te komen. In de toekomst komt daar voor ons vakgebied mogelijk de herkenning van stemveranderingen bij patiënten bij. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.”
Het Spaarne Gasthuis is één van de ziekenhuizen dat betrokken is bij een wetenschappelijk onderzoek van het ziekenhuis in Maastricht. Daar trainen ze artificiële intelligentie (AI) om veranderingen in de stem te leren herkennen. “We weten dat de stem van iemand verandert als het ziektebeeld verschuift van stabiel naar instabiel. Het volume, de toonhoogte en de vibraties en andere kenmerken veranderen. AI gaat ons helpen dat snel te herkennen.”
Er is nu een website beschikbaar gesteld waar mensen online vragen kunnen beantwoorden en hun stem kunnen inspreken. In deze vragenlijst wordt gevraagd aan te geven of de ziekte op dat moment stabiel of instabiel is. Het is bedoeld voor COPD patiënten, maar ook voor controle personen om stemmen steeds beter te kunnen vergelijken. “We proberen zoveel mogelijk stemmen te verzamelen en vragen patiënten hieraan mee te werken. Want hoe meer stemmen er in het systeem staan, des te beter het een instabiele fase herkent. We zijn erg enthousiast over deze innovatie die COPD patiënten direct gaat helpen. Het voorkomt hopelijk een longaanval en dus een ziekenhuisopname of langdurige periode met toename van klachten.”