Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Verstandig zonnen, verstandig smeren

Publiceerdatum

Verstandig zonnen begint met het verstandig smeren van een anti­-zonnebrandmiddel. Maar hoe werken anti-­zonnebrandmiddelen en wat zijn de positieve gevolgen van de zon voor ons lijf?

Zoals inmiddels bekend is heeft te veel zon, en met name zonnebrand, nadelige gevolgen voor de huid. De huid veroudert hierdoor sneller en het geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker en voorstadia daarvan op de lange termijn. Dermatoloog Maureen Jonker: “Het is daarom goed om uw huid te beschermen tegen te veel zon. U kunt uw huid beschermen door onder andere een anti-zonnebrandmiddel te gebruiken. Deze producten bevatten filters die de UV-stralen (zonnestralen), die op de huid vallen, opnemen of weerkaatsen. De beschermingsfactor geeft aan hoeveel bescherming het product biedt.

Bijvoorbeeld: stel u bent iemand die zonder bescherming normaal gesproken 15 minuten in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Met beschermingsfactor 10 kunt u dan 10 keer langer in de zon: dus 150 minuten.”

Sunblockers

“Sunblockers zijn middelen met een zeer hoge beschermingsfactor (50+). De naam sunblock doet vermoeden dat ze helemaal geen zon doorlaten, maar dat is niet zo. Het is wel zo dat een hogere
beschermingsfactor minder UV-straling doorlaat dan een lagere factor.” Vitamine D UV heeft ook positieve effecten op het lichaam. Het veroorzaakt bij veel mensen een blij gevoel. UVB-licht is ook belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Jonker: “Vitamine D is onder andere nodig bij de vorming van sterke botten. Het beschermt ook tegen het ontstaan van sommige vormen van kanker en tegen bepaalde infecties. We hebben dus zeker ook wat zon nodig. Een kwartier blootstelling aan de zon per dag is bij de gemiddelde Nederlander echter al voldoende voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Omdat de sunblocks nog wel wat UV-stralen doorlaten, hoeft u niet bang te zijn voor een vitamine D tekort door het gebruik van een anti-zonnebrandmiddel met factor 50+ als deze hoge factor alleen gesmeerd wordt tijdens het zonnebaden. Overigens is een factor 15 tot 30 in de meeste gevallen voldoende en zijn sunblocks met name bedoeld voor de plekken die snel verbranden, zoals bijvoorbeeld de neusrug en jukbeenderen.”