Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

WERKEN IN DE GEVARENZONE

Publiceerdatum

Kees Kors is als technisch beheerder elektrotechniek een belangrijke kracht achter de schermen. Tijdens de coronacrisis treden hij en zijn collega’s kordaat op. Maar Kees werd ook corona-ervaringsdeskundige.

Met 32 arbeidsjaren heeft de 57-jarige Kees Kors bakken ervaring. Hij ziet in maart 2020 dan ook al snel dat er iets niet in de haak is.

“Mijn kantoor zit recht tegenover de ambulancehal. Daar zagen we steeds meer van die mensen in maanpakjes patiënten afleveren. Vanwege het besmettingsgevaar vroegen wij ons hardop af: het kan toch niet zo zijn dat niet-coronapatiënten straks door dezelfde deur het ziekenhuis betreden? Toen werd het idee geopperd om een tweede ingang te creëren, om coronapatiënten en niet-coronapatiënten gescheiden te houden. Dankzij de positieve inzet van collega’s konden we dit op zeer korte termijn realiseren.”

Noodtoiletten

Kees en zijn collega’s plaatsten ook de witte tent met corridor bij het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid en maakten andere onmisbare praktische zaken mogelijk. Ze installeerden noodtoiletten in de kleedkamer, waardoor artsen en verpleegkundigen niet over de gangen hoefden te lopen om naar het toilet te kunnen. “In de kleedkamer waren geen rioolpijpen voorhanden, maar we hadden wel beschikking over stromend water en een vermaler, dus geen probleem. Natuurlijk bouwden we ook een klein kamertje eromheen, zodat iedereen er netjes en afgeschermd bij kon zitten.”

Risico

Kees werkte gestaag door, zich ervan bewust dat ook hij in de gevarenzone zit. Veiligheid en hygiëne heeft hij altijd bovenaan staan. “Omdat ik risicopatiënt ben, ben ik misschien zelfs wel extra alert. Toch kreeg ik ook corona. Ik weet niet hoe, maar waarschijnlijk heb ik het in het ziekenhuis opgelopen. Wij werken als elektrotechnici soms net zo dicht op de bron als de verpleging. Dat moet niet onderschat worden. We lopen met z’n allen een hoog risico.”

Emotioneel

Op een avond merkte Kees dat het fout zit. “Om half drie ’s nachts zei ik tegen mijn vrouw: ‘Het gaat niet goed’.” Hij had 39,5 graden koorts en alle andere denkbare coronasymptomen. “Ik liet me de volgende dag testen en inderdaad: corona. Ik reageerde emotioneel. Het raakt me nog steeds als ik eraan terugdenk… Vooral ook omdat mijn vrouw zo angstig was voor mij en twee dagen later zelf ook corona kreeg. Gelukkig zijn we er heel goed uitgekomen.”