Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Duurzaamheid in ons onderwijs

Dat de huidige manier van zorg leveren een bijdrage levert aan het veroorzaken en in stand houden van gezondheidsproblemen, is een paradox die door steeds meer professionals in de zorg wordt gevoeld. Er is nu en in de toekomst behoefte aan gezondheidsprofessionals die klimaat- en milieubestendige en –vriendelijke zorg kunnen leveren. Het Spaarne Gasthuis bereidt (toekomstige) artsen en verpleegkundigen voor op die rol.

Joost liep een uniek keuzecoschap duurzaamheid

Voor coassistenten van de VU en UvA heeft het Spaarne Gasthuis een nieuw en uniek keuzecoschap duurzaamheid in het leven geroepen. Hierin leren zij hun (medische) vaardigheden in te zetten voor een duurzame zorgsector en een gezonde leefwereld. Joost: “Duurzaamheid is natuurlijk een enorm relevant thema, waar ik in de toekomst zeker meer mee wil doen. Ik vind het belangrijk om naast mijn werk als arts ook op andere vlakken bij te dragen aan de wereld. In januari 2023 liep ik vier weken mee met de adviseur duurzaamheid van het Spaarne Gasthuis en ging ik aan de slag op de IC, een afdeling die nogal wat afval produceert en waar veel medicatie wordt gebruikt. Ik onderzocht hoe we daar de afvalberg kunnen verkleinen. En hoe kunnen we zorgen dat er zo efficiënt mogelijk met medicatie wordt omgegaan, zodat er zo min mogelijk hoeft worden weggegooid?”.

JPJ-Joost-Piët6.jpg

Disciplineoverstijgende stages en onderwijs over duurzaamheid

Voor artsen in opleiding die niet alleen geïnteresseerd zijn in hun vakgebied als arts, heeft het Spaarne Gasthuis een verdiepingsstage leiderschap en duurzaamheid. Tijdens de stage leert de aios hoe in een ziekenhuisorganisatie gewerkt wordt aan duurzaamheid, hoe je je eigen visie op leiderschap en duurzaamheid kan vormen en hoe je zelf veranderingen op het gebied van duurzaamheid in de zorg mogelijk maakt. Daarnaast leren alle aios over duurzaamheid in het onderwijs, bijvoorbeeld over klimaatverandering in relatie tot gezondheidszorg.

P8A2660-600x480.jpg