Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Tarieven van het Spaarne Gasthuis

Wat kost een behandeling in Spaarne Gasthuis? Op deze pagina vindt u een overzicht van de tarieven.

Hoe komt u de prijs van een behandeling te weten?

U wilt de prijs weten van een behandeling? Als u de prijs wilt weten van een specifieke behandeling of een diagnose-behandel-combinatie, dan heeft u de specifieke verrichtingscode nodig of diagnose-behandel-combinatie-code (ook wel DBC-code genoemd).

Met de DBC-code vraagt u het tarief op bij uw zorgverzekeraar.

Het is mogelijk dat uw zorgverzekeraar uw behandeling niet vergoedt. Uw verzekeraar vergoedt een behandeling bijvoorbeeld niet als er geen contract is afgesloten met Spaarne Gasthuis of bijvoorbeeld als uw verzekering uw behandeling niet dekt.

Wat er gebeurt als uw verzekeraar de kosten niet vergoedt? Dan ontvangt u een rekening voor de behandeling. Het tarief dat het Spaarne Gasthuis in dat geval in rekening brengt, is het zogeheten passanten tarief. Het passanten tarief is de prijs voor de onverzekerde zorg.

Tarievenoverzicht

U vindt hieronder de kosten per behandeling in het tarievenoverzicht:

Wat is een DBC?

De afkorting DBC staat voor diagnosebehandelcombinatie. Een diagnosebehandelcombinatie is de totale ziekenhuisbehandeling: alle activiteiten die een ziekenhuis en medisch specialisten verrichten als gevolg van uw zorgvraag.

In dit filmpje van de Nederlandse Zorgautoriteit ziet u hoe de prijs van een botbreuk tot stand komt.

Om deze inhoud te zien, moet u de cookies van deze derde partij accepteren. Meer informatie over cookies.

Als u in het ziekenhuis in behandeling bent, berekent het ziekenhuis niet elke scan, injectie of handeling afzonderlijk. Alle ziekenhuizen werken met diagnosebehandelcombinaties.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt diagnosebehandelcombinaties landelijk vast.

Een diagnosebehandelcombinatie is een soort zorgpakket dat gebruikelijk is bij een bepaalde behandeling, bijvoorbeeld bij een gebroken arm. De prijs voor een diagnosebehandelcombinatie is een gemiddelde van de alle kosten bij een dergelijke breuk. Even een voorbeeld? Als patiënten met een gebroken arm gemiddeld één keer een foto laten maken, dan bepaalt dat de prijs. Als een individuele patiënt voor vier keer een foto laat maken, dan brengt het ziekenhuis toch hetzelfde bedrag in rekening.

Wilt u meer weten over de diagnosebehandelcombinatie? Bezoek de site van de zorgnota.

Betalingsvoorwaarden

Op alle diensten van het Spaarne Gasthuis en de daaraan verbonden vrijgevestigd medisch specialisten zijn Algemene Betalingsvoorwaarden van toepassing.